Pelin Batu
Tüm Yazıları
Başucu Kitapları
Ana Sayfa Tüm Yazılar Başucu Kitapları

Başucu kitaplarım her daim değişir. O sıralarda okuduğum bir roman, şiir ya da kısa hikâyelerden mürekkep bir kitap varsa, kitap kulelerinin arasına yerleşir. Ve fakat kulenin temelleri pek değişken değildir. Orada bir şiir antolojisi, sözlük veyahut bir atlas her zaman vardır.

Başucu kitaplarım her daim değişir. O sıralarda okuduğum bir roman, şiir ya da kısa hikâyelerden mürekkep bir kitap varsa, kitap kulelerinin arasına yerleşir. Ve fakat kulenin temelleri pek değişken değildir. Orada bir şiir antolojisi, sözlük veyahut bir atlas her zaman vardır. Bu ay sizlerle başucu kitaplarımı paylaşırken, Umberto Eco’nun “La Vertigine della Lista” (Listelerin Sonsuzluğu) kitabından hareketle bir liste yapacağım, böylelikle hem o listede sık sık yer alan Eco ustaya bir hürmet babında hem de başucu kitaplığına da bu yakışır diyerekten…

Leyli Liste

-Italo Calvino: Görünmez Kentler Uyumadan evvel, Calvino’nun tarih ve mitlerden örülmüş var olmayan kentlerine gitmek, rüyalarımızda yeni evrenleri ziyaret eden bizler için iyi bir kılavuz olacaktır.

-Binbir Gece Masalları : Şehrazat’ın hikâyeleriyle kçmak, onun gibi kaçamak yapmak ebruli bir sergüzeşt, Orient
Express’te sisli bir an.

-Alberto Manguel: Hayali Yerler Sözlüğü Birileri sizden önce, haritaları ve tuhaf canavarlarıyla, o uzak topografilerdeki nehirleri ve bulutları, taşlarını ve balıklarını çizmiş. Birileri de bunları bir sözlükte toplamış. Daha ne ister insan?

– Neil Gaiman: Sandman: Saat karanlık olunca, gecelerin ilahları kumlu diyarlarından bir bir çıkınca, gotik bir
korku ki odur geceye yakışan, bizi sardığı anda Morfeus bizi kollarına alacak.

– Borges: Düşsel Varlıklar Kitabı Her insanın kuyruklu bir dostu, sadık bir yazarı olmalı. Okumadan bile labirentlerinde kaybolduğum bir evren, bir kara delik, bir ana kara, Borges.

– Evliya Çelebi: Seyahatnâme Şayet uzak memleketlerdeki oburların havadaki muharebelerine tanıklık etmek,
İstanbul’daki eski ağaçları tanımak istiyorsanız, buyurunuz, güzel bir yolculuk sizi bekliyor.

– Casanova: Günlükler Günün demirli hapsinden firar edip gecenin koyu kıvamına gelince, başkalarının yaşadığı
hayatlar sizin olur. Böylece Venedik’ten yola çıkar, kendinizi başka bir bin bir gece masalının içinde bulursunuz.

Apollo’lu Gündüz Şekerlemesi Listesi

-Cansever: Yerçekimli Karanfil/Kirli Ağustos Yaz, tüm pembeliğiyle sizi ağırlaştırdığında, çalınız bir siesta. Bir elinizde ayna, bir elinizde Cansever’in karanfilli sözleri. Hiç umurumda mı dünya?

-Rilke: Duino Ağıtları Şayet sütlü bir sabaha kalkmışsanız, ruhunuz opak ve kırılgan ise, alın yanınıza dağlardan düşmüş soğuk sözleri. Hüzün nasıl güzel bir battaniyedir bazen.

– Oxford English Dictionary: Kelimelerin geçmişi ve geçirdikleri evrim, fantastik nice diyardan daha bir fantastik, daha bir kurgusal gelebilir. Bkz. Tuhaf ve tuhafiye.

Yazarın Diğer Yazıları
Umut ve umutsuzluğun arasından

21.yüzyılın en yaratıcı ve yıkıcı yazarlarından Osamu Dazai, intihar etmeden üç yıl evvel kaleme aldığı Pandora’nın Kutusu adlı otobiyografik eserinde, insanların umutla kandırıldığı gibi umutsuzlukla da kandırılabildiklerini hatırlatır. Umudumuzun cılız ışığını karartan, yaşama sevincimizi çalan, bize umut vaat edip bizi çıkmaz bir sokağa çıkaran, heyecanlı bir yükselişten sonra İkarusvari yere çakılmamızı sağlayan umutsuzluğun da umut […]

Devamını Oku
Kadınlar Devrimi

Kadın meselesi, Cumhuriyet’imizin ilk gününden itibaren gazetelerde, meydanlarda ve siyasette büyük kavgaların ve polemiklerin nedeniydi. Kadınlar, hukuk nezdinde eşitlik, eğitim, miras, seçme hakkı talep ederlerken devleti temsil edenlerin çoğu bu hakları vermek bir tarafa, şeriatı geri getirmek için yasa tasarıları bile öneriyordu. Neyse ki Mustafa Kemal, Tunalı Hilmi, Recep Peker ve İsmet İnönü gibi vekiller […]

Devamını Oku
Bu Sayıdan Yazılar
Yaşar Kemal’le Geçen Günler / Öğrendiklerim

Zaman zaman sorarlar, Yaşar Kemal’le olan dostluğumuzu. Hayranı olduğum bir insanın/ ulaşılmaz bildiğim bir büyük yazarın bir gün dostu oldum. Nereden nereye derim içimden. Bu yazıya başlarken Çukurova Yaşar Kemal kitabımda da anlattım. Ayşe Semiha Baban’ın içtenliği, ilgisi sayesinde onunla konuştum, birlikte oldum. Ayşe Hanım beni evine aldı, Yaşar Kemal’le söyleşmemizi sağladı. Onun içtenliğini unutamam. […]

Devamını Oku
Anadolu’unun Köklü Çınarı: Yaşar Kemal

Beykoz tarihi günlerinden birini yaşıyordu. 10 Ekim 1965 Milletvekili Genel Seçimlerinin propaganda dönemiydi. Sanat tarihçileri tarafından “Su Sarayı” olarak tanımlanan Beykoz’un simgelerinden biri olan Onçeşmeler’in yanı başındaki köşe kahvede Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) toplantısı vardı. Kahvenin içi dolmuş, sonradan gelenler dışarı taşmıştı. Gözlüklü, tok sesli, uzun boylu adam “Oyunuzu adama verin, beygire değil.” diyordu. Adam […]

Devamını Oku