Cumhuriyetin 100. yılında
Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük gereksinimi olan sanatı, yeni bir sanat anlayışını, uluslararası işbirlikleriyle gelenek ve göreneklerimizden kopmadan, yıllardır ilçemize entegre etmenin yollarını arıyoruz Başkan’ımız Sayın Ali KILIÇ’ın vizyonuyla. Sadece tiyatronun değil; sanatın, tüm disiplinleriyle halkla buluşmasını amaçlayan bir belediyeyiz. Kültür ve sanatta ortaya konan bu çalışmalar, Cumhuriyet’imizin tüm değerlerine sahip çıkar nitelikte ve gelişimine katkı sunacak niceliktedir. Bu yılki festivalimize gelince;
“Hayat sahnede” sloganıyla bu yıl beşincisi düzenlenen ve 22 ülkeden 20 oyunun sahnelendiği Uluslararası Maltepe Tiyatro Festivali, muhteşem bir geceyle sona erdi. Festivalde En İyi Oyun Ödülü’nü Ukraynalı ekibin “Üç Kısa Hikâye” isimli oyunu kazanırken ödül töreninde konuşma yapan Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Sanat her zaman sevgidir, barıştır, savaşın panzehiridir.” dedi.
Savaş karşıtı söylemlerin damga vurduğu ve 5 bin kişinin izlediği 5. Uluslararası Maltepe Tiyatro Festivali, muhteşem bir törenle perdelerini kapattı. Festivalin son gününde Sarıyer Belediye Tiyatrosu’nun “Üç Dahi”, Altıüstü Kabare’nin “Çiftler Çiftler”, Yolcu Tiyatro’nun “Gomidas” ve Portekiz Companhia de Braga’nın “Mesa” isimli oyunları sahnelendi. Yolcu Tiyatro’nun tek kişilik performansı “Gomidas” izleyenlerce ayakta alkışlanırken, Portekiz ekibinin oyununda festival jürisi Başkanı, Avrasya Tiyatrolar Birliği Başkanı ve Ukrayna Herson Devlet Tiyatrosu Müdürü Aleksandr Kniga, ekibe ve Belediye Başkanı Kılıç’a ödül takdim etti. Ayrıca Portekiz ekibine Tuncer Cücenoğlu özel ödülü de verildi.
Festivaldeki tüm oyunların izlenmesinin ardından Jüri Başkanı Aleksandr Kniga başkanlığında toplanan 10 kişilik ekip, oyunları değerlendirdi. Daha sonra ödüllerin açıklanması için Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nin salonuna geçildi. Ödüller dağıtılmadan önce Ukrayna, Kiev Tiyatrosu Operet sanatçılarından Tamara Khodakova ve Valeriia Tulis kendi dillerinde eserleri seslendirdi. Muhteşem koreografinin yer aldığı açılış konserinde izleyenler adeta büyülendi. Bu bölümde Khodakova ve Tulis ikilisinin hep birlikte “İzmir Marşı”nı seslendirmesi duygu dolu ve heyecanlı anların yaşanmasına sahne oldu. Bu esnada izleyiciler de marşa eşlik ederek tek yürek oldu. Cumhuriyet’in 100. yılında Ukraynalı ekibin bu inceliği büyük alkış aldı.
Yer yer danslarla ve halk oyunlarıyla bölünen ve büyük bir heyecanın yaşandığı ödül töreni “Festival Özel Ödülü”nün verilmesiyle başladı. Festival Özel Ödülü, Sarıyer Belediye Tiyatrosu’na “Üç Dahi” isimli oyunuyla verildi. Bu ödülden sonra jüri üyeleri; Jüri Başkanı, Avrasya Tiyatrolar Birliği Başkanı ve Ukrayna Herson Devlet Tiyatrosu Müdürü Aleksandr Kniga’ya, İstanbul Üniversitesi Tiyatro Anasanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Tufan Karabulut’a, Avrasya Tiyatrolar Birliği Sırbistan Temsilcisi ve Puls Tiyatrosu Müdürü Ivana Nedeljkovic’e, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Tiyatro Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Rüstem Mürseloğlu’na, Avrasya Tiyatrolar Birliği Romanya Temsilcisi ve Yönetmen Radu Ghilas’a, Akdeniz Üniversitesi, Antalya Devlet Konservatuarı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Birgül Yeşiloğlu Güler’e, Avrasya Tiyatrolar Birliği Özbekistan Temsilcisi, Özbekistan Devlet Tiyatrosu Edebi Bölüm Müdürü Doç. Dr. Aybek Veysaloğlu Kopadze’ye, Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği Başkanı Nazif Uslu’ya, Azerbaycan Gence Devlet Tiyatrosu Müdürü Agil Bahramlı’ya, Yazar Dr. Şenay Tanrıvermiş’e ve Avrasya Tiyatrolar Birliği Kazakistan Temsilcisi Aliye Atymtayeva’ya Belediye Başkanı Ali Kılıç tarafından ödül verildi.
Sonrasında Jüri Özel Ödülleri’nin verilmesine başlandı. Jüri Özel Ödülleri “Çiftler Çiftler” oyunuyla Altıüstü Kabare’nin, “Üç Bahtsızlık” oyunuyla Özbekistan Kaşkadarya Devlet Dram Müzikal Tiyatrosu’nun ve “Et” oyunuyla Companhia de Braga, Maltepe Belediye Tiyatrosu, Avrasya Tiyatrolar Birliği ortak projesinin oldu.
Genç Yetenek Kadın Oyuncu Ödülü Cihangir Sanat Atölyesi’nin “Ayak Bacak Fabrikası”ndaki oyunuyla Ela Güldüren’in, Genç Yetenek Erkek Oyuncu Ödülü ise Romanya Yaş Ulusal Atheneum Tiyatrosu’nun “Frankfurt’ta Kız Arkadaşı Olan Bir Saksafoncu Tarafından Aldatılan Pandaların Hikâyesi”ndeki rolüyle Florin Gorgos’un oldu. En İyi Sahne Tasarımı Ödülü’nü Kırgızistan Baken Kidieva Devlet Tiyatrosu “Dar Köprü” ile, En İyi Kostüm Tasarımı Ödülü’nü Sui Generis “Kargalar” ile aldı. Festivalde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü, Kırgızistan Baken Kidieva Devlet Tiyatrosu’nun “Dar Köprü” oyunundaki rolüyle Şeker Coornartova’ya; En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü ise Tiyatro Poh Kuzey Kıbrıs-Güney Kıbrıs Avrasya Tiyatrolar Birliği özel projesi “Hadi Öldürsene Canikom” oyunundaki rolüyle Haris Pişiyas’a gitti.
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü Portekiz Companhia De Braga’nın “Mesa” oyunundaki rolüyle Valentina Pitcihau kazanırken, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü Azerbaycan Gence Devlet Dram Tiyatrosu’nun “Kral Ölüyor” isimli oyunundaki rolüyle Elhan Yunis kazandı.
Festivalin iki büyük ödülünden biri olan En İyi Yönetmen Ödülü’nü Cihangir Sanat Atölyesi’nin “Ayak Bacak Fabrikası” oyunuyla Muhammet Uzuner, En İyi Oyun Ödülü’nü ise Ukrayna Kiev I.K. Karpenko Karyı Tiyatro, Sinema ve TV Üniversitesi’nin sahnelediği “Üç Kısa Hikâye” kazandı. Ödüller sonrası Ukraynalı ekip büyük coşku yaşarken salonda Ukrayna bayrakları da açıldı.
Ödüller dağıtıldıktan sonra herkesi sahneye davet eden ev sahibi Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Kıymetli sanatseverler bir iki kelam etmek isterim. Salonu sanatseverler dolduruyor. Bazıları sanattan korkar. Sizce kim sanattan korkuyor? Dünyanın her tarafında sanattan diktatörler korkar. Onlar ne yaparsa yapsın, hangi festivali yasaklarsa yasaklasın, sanat su gibi akar yatağını bulur. Çünkü sanatsabır ister. Onlar zannediyorlar ki sanatçıyı hapse tıkıp idam ettiklerinde titrer. Halbuki kaçırdıkları bir şey var. Sanat Afrika’dan Avrupa’ya, oradan Asya’ya sürekli akıyor, dolaşıyor. Dolayısıyla sanat biraz sabır ister. Sanat birleşmeyi, güçlenmeyi ve birlikte hareket etmeyi de gerektirir. Sanat her zaman sevgidir, barıştır, savaşın panzehiridir. Bu salonlarda 22 ülkeden güzel oyunlar gördük. Bunu bize yaşatan bütün dostlara, sanatçılara, sanatseverlere teşekkür ederim. Hepiniz başarılı, hepiniz çok güzelsiniz.” dedi.
Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı, cesareti ve mücadelesiyle ülkemizin gurur kaynağı haline gelmiş durumda. Sahaya sadece oyun için değil, aynı zamanda bir milletin umutları ve heyecanıyla çıkıyorlar. Başarıları, adeta her sette, her smaçta ve her turnuvada yazılmış bir destan gibi. Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı, uluslararası alanda büyük başarılar elde ederek, sadece voleybolun değil, aynı […]
Devamını Okuİstanbul’u kuşatan o gizemli beyaz örtü, ilk adımlarını attığı anda zaman sanki durmuş olur her yıl aynı ciddiyetle. Şehir, anahtarını yılın ilk karına bırakmıştır artık. Maltepe’nin sahili, caddeleri, tepeleri, kaldırımları, parkları… her biri kristal beyazıyla süslenmiştir artık. Ardı sıra yere düşen kar taneleri, şehir ışıklarında parlayarak gecenin sessizliğini renklendirirler. Her yılın ilk karı, insanın içini […]
Devamını OkuZaman zaman sorarlar, Yaşar Kemal’le olan dostluğumuzu. Hayranı olduğum bir insanın/ ulaşılmaz bildiğim bir büyük yazarın bir gün dostu oldum. Nereden nereye derim içimden. Bu yazıya başlarken Çukurova Yaşar Kemal kitabımda da anlattım. Ayşe Semiha Baban’ın içtenliği, ilgisi sayesinde onunla konuştum, birlikte oldum. Ayşe Hanım beni evine aldı, Yaşar Kemal’le söyleşmemizi sağladı. Onun içtenliğini unutamam. […]
Devamını OkuBeykoz tarihi günlerinden birini yaşıyordu. 10 Ekim 1965 Milletvekili Genel Seçimlerinin propaganda dönemiydi. Sanat tarihçileri tarafından “Su Sarayı” olarak tanımlanan Beykoz’un simgelerinden biri olan Onçeşmeler’in yanı başındaki köşe kahvede Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) toplantısı vardı. Kahvenin içi dolmuş, sonradan gelenler dışarı taşmıştı. Gözlüklü, tok sesli, uzun boylu adam “Oyunuzu adama verin, beygire değil.” diyordu. Adam […]
Devamını Oku